A coachingról dióhéjban

A coachok általában igen zavarba tudnak jönni, ha megkérdezik tőlük, mi is az a coaching voltaképpen. Ugyanakkor ha az ember coachoz megy, nyilván szeretne tisztában lenni vele, mibe is fekteti a pénzét.  Mai cikkemben – éppen ezért – szeretnék közérthetően és lényegretörően írni a coachingről, a benne rejlő lehetőségekről és korlátokról.

Előre bocsátom, ezzel a témával, hogy “mi a coaching?” egész könyveket tele lehetne írni. Én itt most egyfajta összesítést fogok tehát adni, hogy tisztán lásd, mitől lesz ez egy külön szakma.

A coaching definíciója

A coaching egy kérdéseken alapuló önfeltáró-önfejlesztő folyamat, melyben a kliens felfedezi saját belső működését egy adott szituáció / élethelyzet / kihívás tükrében. Egy tükörhöz vagy akár egy nagyítóüveghez is hasonlíthatnánk. Mindebben egy profi szakember, a coach segíti őt. A kliens a folyamat során válaszokat találhat kérdéseire, feloldhat önellentmondásokat, megláthatja erőssegeit és gyengeségeit, továbbá lehetséges megoldásokkal, alternatívákkal állhat elő az adott helyzetét illetően. Más szavakkal: tisztábban lát majd maga körül, és tudni fogja, merre induljon tovább.

Nagy hangsúly van azon a tényen, hogy a kliens mindezt önmaga végzi el, a coach csupán támogatóként van jelen, hogy a megfelelő szakmai tudás (kérdezéstechnika, visszatürközés, stb.) birtokában elősegítse a folyamatot, ne hagyja kliensét elveszni. Maga a coach semmit sem ad a kliens szájába, nem kínál megoldást, nem ad tanácsot, nem formál véleményt, nem sugalmaz, és lefgőképpen nem alakít ki üzletileg jövedelmező függőségi viszonyt saját maga és a kliens közt. A coaching alapvetése, hogy mindenkiben ott rejlik az ő saját, egyéni megoldása, a saját válaszai, a coach tevékenysége tehát szigorúan ezek feltárására korlátozódik.

A coaching hatásköre

Hiszem, hogy a coaching folyamat kiváló lehetőséget biztosít mindazok számára, akik életvezetési kihívásaikkal szeretnének megbirkózni, illetve egy-egy konkrét élethelyzettel kapcsolatban szeretnének válaszokat, illetve végső soron megoldást találni. A legnépszerűbb témák (a teljesség igénye nélkül): karrierépítés, munka-magánélet egyensúly, emberi kapcsolatok, stresszkezelés, szokások átformálása, érzelmi intelligencia fejlesztése, pozitívabb énkép kialakítása, stb.

Az üzleti coachingban kissé más a helyzet. A folyamatok célja gyakran vezetői kompetenciát fejlesztése (delegáció, asszertív kommunikáció, stb.), illetve nem ritkán előkerül a motiváció és az egyéni hatékonyság, mint téma. A coaching ezen ágazatában a kliens szakmai fejlődése van a középpontban. (Ez persze nagyon gyakran szorosan összefügg a magánélet alakulásával, tehát a life- és business coaching korántsem különül el olyan élesen!)

Fontos azonban megemlíteni, hogy maga a folyamat sosem külső körülmények megváltoztatását célozza, hanem a belső okok feltárását és a megfelelő belső munka elvégzése révén (amely a kliens és csakis a kliens dolga) a kliens működésének mintegy “optimalizálását” egy adott cél érdekében. Az álompárod tehát nem biztos, hogy megtalálod, ellenben jobb beszélgetőpartnerré, bátrabb kezdeményezővé válhatsz, javíthatsz az önbizalmadon, és egy sor olyan lépésre beprogramozhatod magad, amelyek elősegítik egy egészséges párkapcsolat kialakulását.

A coaching nagyban eltér a pszichoterápiától, mivel a coach nem dolgozik függőségekkel, múltbeli elakadásokkal, depresszióval, illetve egyéb, kifejezetten pszichés jellegű problémával. Ezekre egy coachnak egyszerűen nincs eszköze. Amennyiben a coaching folyamat során ezek valamelyike előkerül, és akadályozza a kliens munkáját, az etikus coach ezt visszajelzi neki, hiszen a folyamat ilyen feltételek mellett nem lehet hatásos. Ez esetben terápia indokolt.

A coachingot továbbá éles határvonal választja el az életvezetési és egyéb tanácsadástól, hiszen egy coach soha semmilyen körülmények között nem ad tanácsot, és nem kínálja fel saját megoldását, ahogy azt már említettem. Emiatt aztán a coach felelőssége mindössze annyi, hogy láttassa ügyfelével a helyzet / dilemma / kihívást / stb. minden részletét, beleértve az ő saját működését is az adott helyzetben. Óvakodjunk hát az olyan, magukat coachnak valló személyektől, akik “gazdagságot” ígérnek, tanácsot adnak, vagy esetlegesen a depressziónkból próbálnak kigyógyítani minket. Ezek egyike sem coaching!

A coaching típusai

Azon túl, hogy valami életvezetési (life) vagy üzleti (business) coaching, én szeretek a feldolgozott témák / célok alapján is különbséget tenni a folyamataim között. Vannak “csinálós”, “ránézős” és “tanulós” célok (ezek nem hivatalos elnevezések, természetesen).

Egy tipikus “csinálós” téma vagy cél lehet például, ha valaki új karriert épít, és konkrét lépéseket szeretne tenni ez ügyben. Maga a téma sokfelé elágazhat, a pontot viszont az fogja feltenni az i-re, hogy az ügyfél meglépte-e mindazt, amit meg szeretett volna a célja érdekében. Az ilyen folyamatokban nem elég a belső munka, kő keményen a tettek mezejére kell lépni.

Egy “ránézős” téma például ha valaki nagyobb tudatosságra kíván szert tenni emberi kapcsolataiban. Képzeljük el, hogy Jenőt újabban mintha kerülnék a barátai, és szeretné megérteni, miért történik ez. Ilyenkor feltérképezzük Jenővel, mi változott benne és körülötte, milyen szerepet játszik ő abban, hogy a dolgai így alakulnak. A végeredmény nem feltétlenül lesz egy konkrét tett (de mindig lehet), a folyamat gyümölcse ilyenkor sokkal inkább a felismerés, az új tudás.

Végezetül egy tipikus “tanulós” cél az, amikor egy középvezetőt azzal küldenek coachingba, hogy javítania kell a kommunikációján, mert az emberei egymás után mondanak fel durvasága okán. Ebben az esetben a coach egy kicsit tréneresebb szerepet vesz fel, megjelenik az információátadás. A coach bevezeti őt az asszertivitás fogalmába, és esetleg az érzelmi intelligencia témaköre is előkerül. Ez a fajta tudásanyag az ügyfélben nem feltétlenül van jelen, így a coach – mint külső input – hozza azt be a folyamatba. Az ügyfél ezután gyakorol, és a coach-csal együtt kielemzik az eredményeket.

Nos, azt hiszem ennyi az, ami egy cikkbe belefér és érdemes tudnod, mielőtt felkeresel egy coachot. Ne feledd, te vagy a témád szakértője, te dolgozol rajta, a coach pedig segít neked, hogy mindez várakozáson felüli eredményeket hozzon számodra.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük