Nyelvtanítás

A nyelvek megszállottja a kezdetektől fogva…

Egész fiatal koromtól kezdve komoly hatással volt rám a nyelvek szeretete, nem csoda hát, hogy a nyelvtanítás mind a mai napig szerves részét képezi szakmai életemnek (ahogyan a nyelvek tanulása a szabadidőmnek). A nyelvek, amelyekkel eddigi életem során komolyabban foglalkoztam (a teljesség igénye nélkül): angol, német, spanyol, francia, portugál, olasz, katalán, orosz, arab, svéd, amelyek közül jelenleg hármat – angolt, spanyolt és svédet – tanítok is magántanárként személyesen vagy Skype-on, illetve céges tanfolyamok keretében. A diplomámat is bölcsészkaron, spanyol-arab szakirányon szereztem.

Maga a tanítás nem újkeletű számomra – már középiskolás éveim alatt is korrepetáltam angolt, amit aztán később magántanulók, nyelviskolák és egyéb tanfolyamok követtek szép számmal. Időközben “élesben” is volt alkalmam bevetni sokrétű nyelvtudásomat hol a turizmusban értékesítőként vagy idegenvezetőként, hol pedig fordítóként vagy épp tolmácsként. Egy alkalommal megjártam Nicaraguát, mint üzleti tolmács, a következő évben pedig már svédre fordítottam orvosi leleteket és lelkesen tolmácsoltam orvosok és pácienseik közt egy skandináv érdekeltségű fogászati klinikán. 

Nem ez tesz azonban kivételes nyelvtanárrá, hanem az az iszonytató mennyiségű tapasztalat és meglátás, melyet saját nyelvtanulói pályafutásom során szereztem. A tanulóimnak a szókincsen és a ragozásokon túl egyfajta szemléletmódot is szeretek átadni, hogy jobban megértsék az egyes nyelvek – és általában véve az emberi nyelv – működését (és hogy esetleg meg is szeressék őket), továbbá, hogy átlássák egymáshoz fűződő viszonyukat. Coach vénámból adódóan szeretek célok mentén tanítani, gyakori visszaméréssel (mind a haladás, mind a tanulói elégedettség tekintetében), szeretem az elakadások okát alaposan kibogozni és közös akcióterveket kieszelni a továbblépésre. Tanárként közvetlen vagyok, de következetes. Hiszem, hogy a legfontosabb itt is a tanár-diák közti személyes viszony minősége, így mindenek felett igyekszem emberileg is kapcsolódni a tanulóimhoz, pozitív légkört kialakítani és fenntartani.

Angol

A modern nyugati társadalom legmeghatározóbb nyelveként a maga 1,5 milliárd beszélőjével az angol nyelv méltán tarthat számot a nyelvtanulók érdeklődésére (a tiédre is). Az angol nyelv ismerete nélkül szinte az utcára sem lehet kilépni (gondoljunk csak az útbaigazítást váró külföldiekre), de hogy a számítógépet nem tudjuk bekapcsolni, az is biztos. Kedvenc filmjeink, sorozatunk, zeneszámaink is jó eséllyel angolul vannak. 

És ha mindez nem elég motiváció, hogy legalább középfokon beszéljünk, jusson eszünkbe az a számtalan munkalehetőség, előléptetés, külföldi ösztöndíj, stb., amelyek angoltudásunk hozhat a konyhára. Akár személyes projektről beszélünk, akár vállalati továbbképzésről, az angol nyelv elsajátítása és folyamatos fejlesztése az egyik legjobb befektetés. Keress fel és kérj egyedi árajánlatot!

Svéd

A germán nyelvcsalád skandináv ágához tartozó svéd nyelv nemcsak meglepően hangzatos és szép, de ráadásul viszonylag egyszerű is (főleg, ha ismerünk más germán nyelveket is, pl. angol vagy német). Nyelvtanban és szókincsben hasonlít a többi rokon nyelvhez, ugyanakkor odafent a messzi északon olyan izgalmas módon alakult, csiszolódott az évek során, hogy igazi gyöngyszemnek tekinthető az európai nyelvek közt. A dánhoz és a norvéghoz viszonyítva tisztább és lágyabb, a németnél kevésbé sistergős és zizegős, az angolnál pedig minden szempontból kompaktabb összeszedettebb. Egyszerűen tökéletes!

Nem hatottalak meg? Akkor gondolj arra, milyen keresettek a skandináv nyelvek a munkaerőpiacon, vagy éppen arra, hogy mennyit kereshetnél jelenlegi munkáddal skandináviában. Akárhogy is, a svéd nyelv felfedezése igazi kaland, az ajtók, amelyeket megnyit előtted, pedig sokfelé elvezethetnek. Ha érdekel és szívesen belevágnál, keress fel!

Spanyol

Ki ne hallott volna már spanyol nyelvű dalokat egy bevásárlóközpontban vagy épp egy szórakozóhelyen, arra gondolva, milyen jó lenne mindezt éteni is? Nem vagy egyedül. A spanyolban van valami, ami már első hallásra elvarázsol. Talán a napfény, talán a tengerpart, talán a spanyol ajkú népek forró temperamentuma, amely ott rejlik minden egyes szóban. Na jó, ez most még nekem is túl szentimentálisra sikeredett, befejezem…

Viccen kívül a spanyol nem csak hangzatos, de hatalmas gazdasági jelentőséggel is bír. 20 ország majdnem 500 millió lakója vallhatja anyanyelvének, az Egyesült Államokban pedig lassan szinte a második hivatalos nyelv lesz. Lehet, hogy már te is beszéled valamilyen szinten. Ha második idegen nyelven gondolkodsz, az angol után a spanyol az egyik legjobb választás. Ha érdekel, keress meg bátran!